Wij zijn geopend ( 9:00 - 18:00 ) · info@cc5311.nl · 0418-642238

Racefiets voor beginners

JOAN TIPS

Racefietsen wordt in Nederland steeds populairder. Dat is ook niet zo gek, er wordt veel geïnvesteerd in evenementen en wedstrijden en ook op steeds meer scholen kunnen kinderen kennis maken met deze sport. Daarnaast ontstaan er steeds meer ' vrienden clubjes' die met elkaar gaan fietsen. Op deze manier worden steeds meer mensen besmet met het wielervirus. Wil jij ook beginnen met racefietsen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen, in deze blog zullen we je een aantal tips geven.

De aankoop van een racefiets
Laat je goed voorlichten door een gespecialiseerde fietsenwinkel bij de aankoop van je nieuwe racefiets. Zij kunnen je een goed advies geven over welke fiets het beste bij je past. Belangrijk daarbij is waarvoor je de racefiets wil gaan gebruiken; lange afstanden, wedstrijden of om je conditie een beetje op pijl te houden in de zomerstop van andere sporten. Dit heeft namelijk invloed op de geometrie van je fiets en de houding waarop je op de racefiets zit. Natuurlijk is ook het budget dat je voor een nieuwe racefiets over hebt van belang. Zelf hebben wij een aantal zeer interessante fietsen voor beginners in ons assortiment; bijvoorbeeld de Apex Ycarus of de Sensa Romagna Comp

Apex Ycarus beginners racefiets

Zorg dat je de goede maat uitkiest. Lichaamslengte zegt niet alles, het gaat om de verhoudingen. Heb je een lang bovenlichaam of juist lange benen, waardoor de maat wel eens anders kan zijn dan wanneer je alleen naar de lichaamslengte zou kijken. Ook bij het kiezen van de juiste maat kan de fietsverkoper je goed adviseren. Probeer altijd even op de fiets te gaan zitten of een proefrondje te gaan rijden. Hierdoor voel je vaak al direct of deze fiets bij je past. Bij Cycle Center bieden wij de mogelijkheid om de fiets even te testen en een proefrondje te maken.

Tegenwoordig is er zoveel keuze mogelijk uit verschillende afmontages van de fiets dat je als beginner bijna door de bomen het bos niet meer ziet. Wij adviseren daarom ook vaak om een fiets te kopen met onderdelen van dezelfde kwaliteit. Dus bijvoorbeeld een complete groep Shimano 105. Niet alleen de achterderailleur 105, maar ook de voorderailleur, remmen, cassette, shifters etc. Dit zorgt voor de meest optimale werking en is vaak ook duurzamer dan dat verschillende kwaliteiten onderdelen gecombineerd worden.

Shimano 105

Daarnaast zijn de wielen ook erg belangrijk. Dit is vaak een onderschat onderdeel van de fiets en bepaald voor een groot gedeelte het rijgedrag van de fiets. Dus ook al is je budget niet zo groot, probeer toch op zoek te gaan naar een goed setje wielen. Houd rekening met het maximale rijdersgewicht. Bij een aantal wielen wordt een gewichtslimiet gesteld. Ben je zwaarder dan deze limiet dan wordt het afgeraden om op deze wielen te rijden. Grofweg heb je de keuze uit aluminium en carbon wielen. In veel fietsen voor beginnende racefietsers zul je aluminium wielen terugvinden.

Quasar QS4 AluAls je een keuze hebt gemaakt vraag dan of ze de voorvorkbuis niet te kort willen afzagen. Op deze manier kun je nog een beetje spelen met je fietshouding en uitvinden wat voor jou de beste zit is. Mocht je deze gevonden hebben dan kun je bij de 1e servicebeurt de voorvorkbuis laten afzagen.

Accessoires en onderdelen
Naast de racefiets raden wij ook aan om de volgende accessoires en onderdelen aan te schaffen;

-Helm
-Fietskleding
-Bidon
-Schoenen
-Gereedschaptooltje
-Bril
-Binnenbandje/pompje

Deze accessoires en onderdelen dragen niet alleen bij aan de veiligheid maar ook aan het fietscomfort.

Helm

Uiteraard staan we bij Cycle Center 53-11 klaar om je te adviseren bij de aankoop van een racefiets en om je te helpen bij het uitkiezen van de juiste accessoires en onderdelen. Ook voor kinderen hebben wij mooie racefietsen in het assortiment.