Wij zijn geopend ( 9:00 - 18:00 ) · info@cc5311.nl · 0418-642238

Fiets mee in het vliegtuig

JOAN TIPS

De vakantie staat weer voor de deur. Velen van ons trekken er met de fiets op uit. Ook nemen we steeds vaker onze fiets mee in het vliegtuig. Maar wat is handig en waar moet je op letten bij het vervoeren van je fiets in het vliegtuig?

Er zijn verschillenbde mogelijkheden om je fiets mee te nemen in het vliegtuig. Wij raden je een van de onderstaande opties aan:

1. Fietsdoos
2. Fietskoffer/fietsbag

Het voordeel van een fietsdoos is dat ze betrekkelijk goedkoop zijn en goed verkrijgbaar. Nadeel is dat je veel onderdelen van de fiets moet demonteren en dat de doos maar een paar keer gebruikt kan worden omdat daarna de doos versleten is. Fietsdozen zijn te koop op de luchthaven zelf. Zo kun je op Schiphol fietsdozen kopen bij het bagagedepot van Schiphol Airport en bij de KLM balie voor afwijkende bagage. De kosten voor een fietsdoos bedragen ongeveer €20,-. Soms heeft je lokale fietsenwinkel ook nog wel eens een fietsdoos liggen die je tegen een klein bedrag kunt overnemen. Mocht je voor een fietsdoos kiezen, vermeldt dan altijd duidelijk je naam en bestemming op de doos om misverstanden te voorkomen. Tevens is het aan te raden om aan beiden zijden van de doos 2 gaten te maken en deze te verstevigen met tape. Hierdoor kunnen de kuiers je fietsdoos makkelijk tillen en is de kans groter dat ze voorzichtiger met je fiets om zullen gaan.

 

Daarnaast is er nog de fietskoffer. De fietskoffer vinden wij zelf de beste oplossing. Dit omdat hij veel bescherming biedt, makkelijk in het gebruik is en vaak nog wieltjes heeft. Het is een flinke investering maar de koffers gaan lang mee en gaan beschadiging aan je fiets tegen. Cycle Center biedt fietskoffers/tassen aan van het merk Evoc. De Evoc Bike Travel Bag en de Bike Travel Bag Pro zijn bij uitstek geschikt voor vervoer met vliegtuig, trein of auto. De Bike Travel Bags zijn passend voor racefietsen, mountainbikes, triathlonfietsen en downhillfietsen. Ook de 29" mountainbikes kun je in de Bike Bag vervoeren. Het inapkken van de fiets is eenvoudig, je hoeft alleen maar de wielen, het stuur en de pedalen te demonteren. De wielen gaan in een apart wielcompartiment en de pedalen, snelsluiters, kilometertellers e.d. kun je in een speciaal accessoires compartiment opbergen. De fiets zelf is met klittenband vast te zetten. Ook de bracket/crankstel zijn goed vast te zetten en worden beschermt door een soort kussen. Cycle Center 53-11 biedt de Evoc Bike Bag aan voor €350 en de Bike Bag Pro voor €550,-

Zowel in de fietsdoos als in de fietskoffer dien je de fiets te demontren. Doe je dit niet dan zal de fiets niet goed passen en kan de luchtvaartmaatschappij je fiets weigeren. Doe gereedschap (inbussleutels, pedaalsleutels etc) en fietsaccessoires zoals pedalen liever niet in je handbagage. Deze kunnen gezien worden als gevaarlijke producten waardoor er de kans bestaat dat je ze op het vliegveld moet achterlaten.

Check voor je reis altijd even de regels van de luchtvaartmaatschappij. Zo mag je bij sommige maatschappijen geen tandems meenemen. Ook wat je moet betalen verschilt per maatschappij. Soms betaal je één standaard bedrag, maar het gebeurt ook dat je een vast bedrag moet betalen en daarbovenop nog eens een bedrag per kilo. Het vooraf bijboeken van je fiets kan in de kosten schelen en biedt je fiets een gegarandeerd plaatsje in het vliegtuig.

Daarnaast is het verstandig om een verzekering af te sluiten die ook fietsvervoer per vliegtuig dekt. Mocht je fiets toch beschadigen of vermist raken op het vliegveld dan heb je in ieder geval een verzekering achter de hand.

Wil je meer informatie over het vervoer van je fiets met het vliegtuig of heb je interesse in een fietskoffer/bike bag kom dan eens langs in onze winkel of bezoek onze website. We geven je graag meer uitleg.

Cycle Center 53-11
Van Heemstraweg Oost 4
5301 KE Zaltbommel
0418 642238